Muzieklessen voor in de Onderbouw
inhoud
- Les over de trompet
-
Daar zat een klein kaboutertje
- Piano lesidee
-
Gitaar lesidee
-
Cupido van Jan Smit
-
Wakker Worden!
-
Piratenles (5 domeinen) +
-
Douchedruppel
-
Welkomstlied (stemvorming's oefening)
-
bijen (stemvorming's oefening)
-
Eten (5 domeinen)+
-
Verkeer (5 domeinen) +
-
We zijn mobiel
-
Samen buitenspelen (5 domeinen) +
-
Het oerwoud
-
vliegtuigjes (stemvorming's oefening)
-
Sinterklaaslied
-
Do-re-mi
-
ijskoud
-
De navigatie
1. les over de trompet
Techniek
Neem een trompet mee naar je klas in een koffer, maar draai eerst van tevoren een ventiel eruit. Vertel de kinderen dat je iets hebt meegenomen en dat ze mogen raden wat in het koffer zit. Een trompet! vertel dat je een probleem hebt. Pak je trompet uit en laat hem zien en vraag of ze er iets bijzonders aan kunnen zien. ze zullen opmerken dat er een ventiel weg is. vertel dat je al weken lang met het probleem zit dat je ventiel kapot is en dat je niet kan oefenen.
je zingt nu het liedje ik ben stuk.

Maar dan kijk je vrolijk de klas in en vertel je aan de hand van het tijd van het jaar, een nieuw ventiel gekregen hebt. Dit kan door de kerstman zijn, door sinterklaas of doordat je de loterij gewonnen hebt. Bij de optie loterij kun je zelfs ter plekke doen alsof je gebeld word en een pakketje aan de deur gaat ophalen. In ieder geval je hebt je ventiel weer.
je laat de kinderen horen hoe de trompet klinkt zonder ventiel en hoe die klinkt met ventiel. je legt uit over de werking van de ventiel. hij sluit gaatjes af waardoor de langere of kortere buizen ingeschakeld worden. hoe langer het buisje hoe lager de toon. etc... stel hierbij de kinderen veel denkvragen.
speel het liedje nog eens op je trompet en zing het liedje daarna nog eens met de 2e tekst.
Vind je dit een leuke les?
Natuur
2. Daar zat een klein kaboutertje.
Overzicht van de les:
Deze les heeft als thema “kabouters” en “herfst”. We gaan met zijn allen op avontuur naar kabouterland, om daar de kabouters te helpen. De kinderen leren het lied “Daar zat een klein kaboutertje”. Omdat de kaboutertjes in het bos wonen, en de herfst net is begonnen, komen ook de herfst en de daarbij behorende weersomstandigheden ter sprake.

Lesdoelen:
- De leerlingen leren het lied “Daar zat een klein kaboutertje”
- De leerlingen koppelen betekenis aan beweging
- De leerlingen maken geluiden bij een verhaal waarbij ze begrippen als zacht (p) en hard (f) leren onderscheiden
introductie
De introductie bestaat uit een liedje dat ik geschreven heb om de kinderen duidelijk te maken wat we vandaag gaan doen. Het doel van deze introductie is om de kinderen al met hun hoofd in kabouterland te brengen, waar deze les zich zal gaan afspelen. Ik zal het lied twee keer spelen, en zeggen dat ze zich vrij mogen voelen om mee proberen te zingen.
Kern van de les
Ik vraag de leerlingen om een mooie grote kring te maken. Als dat moeilijk is vraag ik ze eerst elkaars hand vast te houden en als ze in een mooie ronde kring staan ze los te laten. Ik begin de kern van de les met het vertellen over kabouterland. Wat zijn kaboutertjes eigenlijk? Waar wonen ze? En wat doen ze zoal? Zodra ik de grote lijnen geschetst heb, ga ik wat dieper in op Kabouter Spillebeen. Kabouter Spillebeen is vandaag heel erg verdrietig. Hij zit te huilen op een steen.
Ik vraag de kinderen: Wat kun je doen als iemand verdrietig is?
Ze zullen mij allemaal manieren geven om iemand op te vrolijken.
Dan zeg ik : Wat ik altijd doe als ik iemand wil opvrolijken is dit!
Ik pak een kind bij de hand en vraag of hij of zij met mij mee wil dansen. Dan begin ik te zingen en dansen. Tralalala….
Vervolgens geef ik aan dat leerlingen in tweetallen kunnen gaan staan en hun handen vast kunnen houden om dit gedeelte alvast met mij mee te zingen en dansen.
Vervolgens leg ik uit dat er 1 kind in het midden van de kring op zijn hurken gaat zitten en dat de andere kinderen het kabouterkoor zijn. Ik ga met ze door het liedje en maak er de gebaren bij, eerst een keer zonder gitaar zodat ik de gebaren goed kan laten zien.
Bij “Daar zat een klein kaboutertje “maken we een puntmuts boven ons hoofd.
Bij “huilend op een steentje” wrijven we in onze ogen alsof we huilen
Bij ‘huilend, huilend” trekken we eerst met onze ene vinger een tranenspoor over onze wang en dan met onze andere vinger over onze wang
Bij ‘helemaal alleen” omhelzen we onze eigen schouders (gesloten houding)
Als ik zing “sta op kaboutertje” moet hij opstaan. Als ik zing “droog je traantjes af” moet hij zijn traantjes drogen. Als ik zing “kies een kindje uit de kring” mag hij iemand uit de kring kiezen waarmee hij wil dansen. Dan dansen ze samen op tralalala.
De rest van de klas probeert met het hele liedje mee te zingen.
Het tweede kind mag dan iemand nieuws uitzoeken om als kaboutertje te beginnen.
Als dit goed gaat kunnen we eventueel met twee kaboutertjes beginnen, vervolgens met drie, et cetera. Tot de hele klas aan het dansen is.
Slot
Als afsluiting van de les vraag ik of iedereen wil gaan zitten (nog steeds in de kring).
Ik rond het kaboutertjes verhaal helemaal af. Ik vraag of de kinderen me mee willen helpen het verhaal over de kabouter af te vertellen. Ze mogen mee doen als ik ze vraag iets te laten horen. En als ik 3 -2 -1 stop zeg, door mijn vingers in de lucht te houden, moeten ze meteen stoppen. Ik oefen het eerst een keer door met hun handen op hun benen te laten tikken. Als ik 3-2-1- stop zeg is het daarna meteen stil. Als dat al meteen goed gaat complimenteer ik ze en zeg dat als ze dat ook doen in het verhaal het perfect is, anders oefen ik nog een keertje om te kijken of het nu wel lukt.
De kabouters zijn helemaal blij van het dansen en zingen. Ineens begint te waaien (ik begin te blazen en vraag de kabouters mee te blazen, net als de wind) de blaadjes bewegen en maken een ritselend geluid (leerlingen wrijven met hun handen over elkaar om het geluid van het geritsel na te bootsen), het begint te regenen (kinderen tikken met hun vingers op de grond – als ze op de grond zitten of op hun stoel – zelf doe ik dit voor op mijn gitaar. Eerst regent het zachtjes (dit zeg ik zacht en dan steeds een beetje harder – en dan steeds een beetje harder (mijn stem maakt een crescendo en het wrijven ook). Wat een pech, het begint steeds harder te regenen (tikken met alle vingers tegelijk), au, o nee, wat valt er op mijn neus, en nu op mijn hoofd? Het lijkt wel hagel (kinderen klappen in hun handen). O nee, rennen (kinderen stampen met hun voeten terwijl ze op hun stoelen blijven zitten) pff… gelukkig (ik begin zacht te praten) daar is het hol van meneer konijn. Wat is iedereen opgelucht. Daar vieren ze een feestje (zeg maar hoera! Hoera!) en leven ze allemaal lang en gelukkig.
Ik bedank de kinderen voor hun hulp, en benadruk, dat het zonder hun nooit gelukt was om veilig het holletje van meneer Konijn te bereiken en zo’n fijn feest te vieren waar het allereerste kaboutertje helemaal van opgevrolijkt is

motivatie
ik heb gekozen om deze les van Leon Scherphof in mijn materialen map te zetten, omdat ik dit een erg leuke les vind. het is een heel erg interactieve les en dat maakt deze les zo leuk.
is deze les geschikt voor de onderbouw
Techniek
pianoles
Benodigdheden:
-gitaar
-Een echte piano met klankkast die open kan.
Mogelijkheden:
De kinderen leren iets over de piano, dit doe je aan de hand van een liedje. Ik heb deze les in de winter gegeven dus had het liedje ijskoud (blz. 130) uit eigenwijs gepakt. dit liedje leer je ze aan je zingt het een keer hard en een keer zacht, een keer snel en een keer langzaam. Zo leer je ze dynamieken en tempi aan. Dan ga je met de kinderen naar de piano en zing je het liedje nog eens maar nu met piano begeleiding. Vraag de kinderen of ze weten hoe een piano werkt. Maak gebruik van veel vragen en leg ze doormiddel van die vragen en antwoorden uit hoe het werkt met de snaren in de klankkast en de hamertjes. maak een vergelijk met een gitaar. Laat de kinderen eventueel allemaal even kijken naar de snaren en laat ze een toets induwen om te zien hoe de hamertjes werken, leg ook even uit waar de pedalen voor zijn. (niet om te racen haha) . Speel dan een stukje, de kinderen worden rustig. speel 3 akkoorden; mineur, majeur en verminderd. En laat de kinderen raden of het verdrietig, blij of boos is en laat ze het antwoord allemaal tegelijk geven met gezichtsexpressie. stel nog een paar herhalingsvragen over het instrument. Dan laat je ze op de rug liggen en speel je een slaapliedje en eindig je de les rustig.

motivatie:
ik heb gekozen om deze les in mijn materialen map te plaatsen omdat hij heel erg goed aansloeg bij de klas waarin ik deze les heb gegeven. Het liedje komt uit Eigenwijs en de les heb ik zelf verzonnen.
Techniek/Natuur
Gitaar les
Benodigdheden:
-gitaar
Mogelijkheden:
leg de onderdelen van de gitaar uit zoals klankkast en snaren en hals. leg uit hoe korter de snaar hoe hoger het geluid. neem een doosje mee met daar een elastiekje om en leg de kinderen uit hoe het werkt dat trillingen geluid veroorzaken. speel een liedje op gitaar en laat ze meezingen. in dit geval was het herfst en zongen we 'zie je de kastanjes' uit Eigenwijs op bladzijde 50.
motivatie:
Deze les leren de kinderen over de gitaar, ze verbreden hun cognitieve competenties.

emoties
Cupido (Jan Smit)
Benodigdheden:
-Gitaar
-spullen kenmerkend voor de jaargetijden
-percussie instrumenten.
Mogelijkheden:
Begin de les met Vragen welke dag het is, hoe laat het is en welke maand het is. Maak eventueel gebruik van de dagkalender in de klas. Vraag de kinderen dan welk seizoen het is. Zeg dat je stiekem altijd een beetje moeite hebt met de seizoenen op volgorde te onthouden en studeer dit liedje met de kinderen in.
Maak van 'opzoek naar een meisje voor mij' 'opzoek naar een muziekles voor mij'. Dit sluit beter aan op de belevingswereld van de kinderen.
je kunt ook 4 verschillende spullen meenemen die kenmerkend zijn voor de jaargetijden en deze onder het liedje op het juiste moment in de lucht laten houden. Of op de juiste volgorde leggen. je zou ook percussie instrumentjes kunnen koppelen aan een seizoen en het de kinderen laten mee spelen bij het seizoen van hen instrumentje.
motivatie:
Dit item heb ik in mijn materialenmap geplaatst, omdat het aansluit op de belevingswereld van kinderen. en de kinderen leren een geheugensteuntje voor de jaargetijden en zijn bezig met de muziek.
De akkoorden heb ik van het stukje van het liedje van Jan Smit heb ik zelf uitgezocht.

emoties
Wakker worden!
Benodigdheden:
-Gitaar
Mogelijkheden:
Gebruik dit liedje eventueel om je les mee te beginnen als je in de ochtend les geeft. de kinderen moeten opstaan en je kunt ze daarna eventueel een bewegingsles geven dit zou aansluiten op de tekst.
motivatie:
Ik heb dit item in mijn materialenmap geplaatst omdat ik het een leuk liedje vind om in de ochtend mee te openen die goed aansluit op de belevingswereld van de kinderen.
Ik heb dit liedje uit Eigenwijs van bladzijde 24

Maatschappelijk/cultureel
piratenles
Benodigdheden:
-gitaar
-Digibord/muziekspeler
mogelijkheden:
-bewegen
begin de les eventueel met bewegingen op He's a pirate. Doe alsof je een storm hebt overleefd op het schip en dat je feest gaat vieren. De kinderen leren hierbij grove motorieke, en fijne motorieken. Ook leren ze hierbij het bewegen op het tempo van de muziek en op de juiste momenten in te vallen. Ze herkennen emoties en beelden ze ook uit. 'dit heisen van de zeilen is wel heeeel zwaar' de kinderen zullen hierbij een vermoeide emotie op hen gezicht tonen, of herkennen op jou gezicht.
-luisteren
de kinderen luisteren naar de muziek en herkennen in het intro dat de storm begint. Door dat ze deze structuur horen, kunnen ze beter naar muziek luisteren en de vorm herkennen. Door de auditieve vorming van de kinderen, worden ze beter in bijvoorbeeld taalontwikkeling. Ze leren geconcentreerd luisteren.
-zingen
Dan zing je met de kinderen het lied 'Drunkensailor' maar dan met de Nederlandse tekst. Het lied sluit aan op het verhaal, en ze zingen het lied vrolijk omdat ze het leuk vinden. Het helpt ze met het ontwikkelen van de fijne motorieken, ook verbreed het hen Taalontwikkeling
-maken
laat de kinderen de emotie stoer invullen door andere emoties en zing dit met ze, laat het ze ook uitbeelden.
Hierdoor leren ze net als bij de warming-up emoties herkennen en uitbeelden. omdat ze zelf de emoties mogen invullen zijn ze creatief bezig. Ze moeten ter plekke improviseren en een emotie uitkiezen, dit is goed voor de cognitieve ontwikkeling van de kinderen.
Je laat de kinderen uitbeelden wat je zingt. Eindig de les eventueel met dat de piraten heel moe waren en in slaap waren gevallen.
het lied word begeleid door 2 akkoorden; Em en D , luister het liedje een keer om te kijken waar ze de akkoorden wisselen. dit is heel gemakkelijk.
noteren/lezen
de kinderen moeten de schatkist openmaken door middel van een ritme codeslot. Dit ritme is afgebeeld met plaatjes met welke beweging/geluid dat ze moeten maken. Dit is een grafische notatie van een ritme. Ze leren bedenken wat en wanneer ze moeten doen, dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. En het zal ze helpen wanneer ze daadwerkelijk met de muzieknotatie gaan werken.
motivatie:
Ik heb gekozen om dit item in mijn materialenmap te stoppen omdat hij heel goed aan sloeg bij de kinderen en ik er veel mogelijkheden mee zie. Het materiaal bied mogelijkheden voor ontwikkeling in motorieken, en ontwikkeling in cognitieve vaardigheden. het is duidelijk dat zo een les als deze op een speelse manier veel aanleert bij het kind. Het ontwikkeld ook de zangstem van het kind en het sluit goed aan op de Belevingswereld van de kinderen.
Natuur
Douchedruppel
Benodigdheden:
-Digibord/geluidsinstallatie
mogelijkheden:
Doe deze bewegingsles uit het blauwe boekje van Dansspetters met de kinderen. Vertel er een verhaal omheen dat je je wou douchen in de ochtend maar dat er maar een druppel was. Deze bewegingsles zou eventueel kunnen na het Item 'Wakker worden!'
motivatie:
Ik heb dit item in mijn materialenmap geplaatst omdat het een heel leuke maar makkelijke les is om te geven. Als je een keer geen beschikbaarheid hebt over een instrument dan is dit een ideale les om te geven.
Techniek
welkomstlied
benodigdheden
-gitaar
mogelijkheden
zing dit liedje bij binnenkomst van de kinderen. heet ze welkom met het liedje. nadat je het liedje hebt gezongen vraag je de kinderen rechtop te gaan staan hun benen stevig op de grond te zetten en recht vooruit te kijken. leg de handen op de buik en adem diep in en dan weer uit. tegelijk. je ze wat ze zeggen wanneer eten lekker is 'hmmmm' neurie nu het liedje op hmmm. en wat voor geluid maak je als je het koud hebt? brrrr doe allemaal maar een keer mee. nu zingen we het liedje een keer op 'oe'. en een keer op Jalala. zo doe je in korte tijd een goede stemvorming's oefening ze leren resonantie, articulatie van lettergrepen en tijdens het doen alsof ze het koud hebben leren ze een r goed uitpreken. in het begin leren ze de juiste houding en ademhaling. zo kun je de stem goed opwarmen om vervolgens een les liedjes te gaan zingen.
motivatie
ik heb dit welkomstliedje zelf geschreven, ik heb gekozen om dit in mijn materialen map te plaatsen omdat ik het zelf geschreven heb en er veel mogelijkheden in zag als stemvorming's opdracht.
Bijen
Techniek
benodigdheden
-gitaar
mogelijkheden
deze les gaan de kinderen het hebben over bijen, wat voor een geluid maken bijen? zzzzzz, zullen we de bij omhoog laten vliegen van D tot B een glissando naar boven bzzz'n. ze noemen het zoemen. zullen ze nu een zoem zeggen naar boven? je doet het zelfde maar dan op zoem. en als een bij me prikt dan schrik ik en doet het pijn dat zeg ik au, zullen we die ook een keer naar boven zeggen? . dit ook allemaal een keer van boven naar beneden doen. daarna kun je de kinderen vertellen dat als je wil dat een bij weg gaat dat je kunt blazen dan gaan ze weg. dus we ademen allemaal diep in, en blazen heel ver uit maar niet alle lucht in een keer want we moeten lang blijven blazen. en nog een keer. De bij die zit net boven je neus dus je moet een beetje met je kin naar bovenblazen en een rechte rug nemen.
met deze oefeningen leren de kinderen resonantie klanken, ze leren articulatie met het liedje wat nog volgt. ze leren ademhalen en houding.
na de stemvorming's oefeningen kun je het bijenlied met ze zingen. herhalen herhalen tot ze het kennen.
motivatie
ik heb dit materiaal zelf bedacht, het liedje heb ik van youtube. Ik heb gekozen om deze in mijn materialen map te plaatsen omdat je heel makkelijk op de belevingswereld van kinderen kunt inspelen zonder dat ze door hebben dat ze stemvorming's oefeningen doen.
akkoorden:
D A G D
(kan eventueel ook helemaal begeleid worden met D)
Eten
emoties
benodigdheden
-akkoordinstrument
mogelijkheden
-bewegen
begin met een warming up, bak een pizza met bewegingen zoals, deegrollen. dingen op de pizza doen. mixen etc... doe dit op het liedje 'Rigoletto' van 'Verdi'. De kinderen leren hierbij timen, wanneer doe ik de beweging en hoelang doe ik de beweging. Ze leren fijne en grove motorieken. De grove motorieken is bijvoorbeeld het deeg goed uitrollen. ze leren hoe krachtig ze deze bewegingen moeten uitvoeren.Tijdens het zogenaamd strooien van kruiden en kaas moeten ze met hen vingers kleine snelle bewegingen laten maken, hier ontwikkelen ze fijne motoriek. Ook leren ze zich voor te stellen Wat ze aan het maken zijn, ruimtelijke en geheugen oriëntatie.
-luisteren/noteren
luister nog eens naar deze muziek en teken hierbij wat je hoort. (doe voor wat je bedoelt). De kinderen kunnen bijvoorbeeld laten merken in hen grafische notatie dat het harder of zachter word, of het word sneller of minder snel. misschien spelen ze staccato of legato. doe het eerst voor op het Whiteboard om ze een idee te geven wat ze moeten doen.
-zingen
zing het lied over eten, dit lied is vanuit het pragmatisch perspectief heel geschikt voor de kinderen. Leer het ze aan door het eerst te laten luisteren en dan vanuit het geheel mee te laten zingen. beeld de beweging drinken of eten uit als geheugensteuntje. De kinderen ontwikkelen hier hen taal en cognitieve vaardigheden door het onthouden van de tekst. De melodie varieert tussen D en B hierdoor is het goed te zingen voor de kinderen met nog niet zo ver ontwikkelde stembanden.
-maken
wat vind jij nou lekker, en pas het liedje aan met dingen die de kinderen lekker vinden. De kinderen mogen woorden invullen, dit laat ze nadenken over wat ze lekker vinden en stimuleert het voorstellingsvermogen van kinderen. Ze leren ter plekke improviseren en creatief denken wat goed is voor het cognitieve verbindingen in de hersenen.
motivatie
Het liedje over eten had ik zelf bedacht, de klassieke warming up is van Lara van DMI deze paste hier goed bij. Het materiaal bied veel mogelijkheden en is goed voor zowel cognitieve ontwikkelingen als fysieke ontwikkelingen. De kinderen leren melodielijnen en intervallen herkennen door het zingen van het lied, dit draagt bij aan het ontwikkelen van een muzikaal auditief gehoor. Wat ze weer helpt bij het ontwikkelen van taal door het geconcentreerd luisteren.

Verkeer
maatschappij/cultuur
Benodigdheden
-gitaar
-muziekspeler
mogelijkheden
-bewegen
vertel de kinderen dat je moeder op je deur klopt dat je op vakantie gaat, voordat we op vakantie gaan moeten we onze koffers inpakken. stop alles om de beurt in je koffer met bewegingen en laat de kinderen meedoen. halverwege mogen er kinderen ook iets in de koffers doen wanneer ze de beurt krijgen. Vertel nu dat de rolpoort van de garage soms openstaat, en soms dicht is en soms zit je er tussen. stel de kinderen in 2 rijen op en laat ze het openen en sluiten van de schuifdeur/rolpoort nadoen. dit moet op de maat en op de muziek.
-zingen
we gaan met de auto op vakantie, we moeten wel oppassen want het verkeer is erg druk! zing het lied op straat. leer de tekst jezelf aan via het filmpje en de akkoorden zijn heel simpel. zing het lied zelf voor, en stel vragen over de tekst. stel ze vragen of de melodie vrolijk klinkt of boos? loopt de melodie omhoog of omlaag. Zo luisteren ze gericht en zullen ze het liedje sneller kunnen aanleren. Zing met ze mee en ga langzaam stukjes weglaten tot ze het zelfstandig kunnen zingen.
-Maken
de kinderen mogen vertellen wat voor voertuig door de straat gaat en dan zing je het coupletje met dat voertuig. Zo maak je heel simpel met de kinderen het liedje net wat anders. de concentratie blijft hoog en de kwaliteit van het liedje word steeds beter.
-lezen en noteren/ luisteren
neem speelgoed auto's, bussen, trams, vrachtwagens of fietsen mee en laat ze aanwijzen welke ze horen in het liedje. zo noteren ze eigenlijk de delen van de muziek. Ze krijgen een goed beeld van de structuur in het liedje. dit zal ze later helpen om A B A structuren te gaan herkennen.
motivatie
het bewegingslied heb ik uit dansspetters, in deze les word speels veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van grove en fijne motoriek, ook leren ze hierdoor ruimtelijke oriëntatie en geheugen. Het helpt ze goed bij het ontwikkelen van muzikale vaardigheden, dit komt doordat er tussen fijne motoriek en stembanden een verband ligt. Hoe beter de motoriek hoe meer controle ze zullen krijgen over de stembanden. het liedje 'op straat' had ik gehoord in een tekenfilm en heb ik toen even uitgezocht met welke akkoorden het gespeeld werd zodat ik het ook kon spelen. kinderen leren in dit liedje onbewust de melodieën en ze zullen steeds zuiverder de intervallen gaan zingen, ze ontwikkelen een muzikaal gehoor. buiten het muzikale gehoor leren ze ook bijvoorbeeld cognitieve vaardigheden zoals het opslaan van de tekst en een emotie bij de tekst of muziek. en De les bevat veel aspecten en sluit aan op de belevingswereld van de kinderen.
akkoorden:
Bes - F- Es
we zijn mobiel (klassieke warming-up)
maatschappij/cultuur
Benodigdheden
-muziekspeler
mogelijkheden
doe met de kinderen de klassieke warming up met deze kinderen op deze muziek. de uitleg staat in het bijgaand document.
motivatie
deze Warming-up heb ik zelf bedacht samen met Dorian Kreso. Het is leuk om te doen als opwarmer en de kinderen verbreden hen klassieke muziekkennis en leren structuur herkennen in dit soort muziek. de A B C structuur is voor hen niet bekend maar ze leren wel de vorm door de bewegingen.
Samen Buitenspelen
Benodigdheden
-akkoordinstrument
Mogelijkheden
-bewegen
Vraag de kinderen wat ze buiten wel eens doen, doe de bewegingen van de genoemde hobbies samen met de kinderen op een 120 beat. bijvoorbeeld voetballen, skelteren, skeeleren, skaten, krijten, lachen etc... , hiermee ontwikkel je de grove motoriek van de kinderen. ook ontwikkelen ze ruimtelijk oriëntatie en geheugen. ze leren timen, wanneer en hoe lang de beweging moet duren en ze leren hoe krachtig ze de beweging moeten uitvoeren.
-luisteren
de kinderen luisteren naar het liedje wat ze dalijk gaan zingen, en moeten vertellen waar het liedje over gaat. Door het toepassen van het luisteren, leren kinderen ook 'luisteren naar muziek'. In dit geval is het ook erg belangrijk, door het luisteren leren ze al deels de tekst.
-zingen
de kinderen leren het liedje aan 'Samen buiten spelen". in dit liedje leren ze ook meteen normen en waarde aan over samen spelen. Dit speelt in op het pragmatisch perspectief, het hoort bij de leefwereld van de kinderen. De kinderen leren de melodie, die varieert tussen D en B zodat het makkelijk te zingen is door de kinderen. De kinderen leren de melodieën zingen en ontwikkelen hierdoor een muzikale basis.
-maken
de kinderen luisteren het liedje nog eens, nu mogen ze op de fermate zelf een woord invullen wat ze leuk vinden. De kinderen zijn nu creatief bezig en het invullen van woorden stimuleert verbindingen in hen hersenen.
-lezen en noteren
De kinderen moeten de tekst van het liedje op volgorde leggen, nee niet door tekst want dit is te moeilijk. maar de picto's leggen ze op volgorde. Door de picto's op goede volgorde te leggen maken ze een soort grafische partituur. ze delen ze muziek op in stukjes, het is eenvoudig te begrijpen en uitnodigend om te doen.
motivatie
Dit liedje over buitenspelen heb ik zelf bedacht, het sluit aan op de belevingswereld van kinderen. Het is goed voor de ontwikkeling van de stem motorieken, de bewegingen erbij zijn goed voor grove motorieken. gezien vanuit het pragmatische perspectief sluit het heel goed aan bij de doelgroep. Het is leuk, lieflijk en de kinderen leren meteen een beetje normen en waarde. De Picto's laten ze kennis maken met structuur in muziek, en vormen een soort grafische partituur.



Het Oerwoud
natuur
benodigdheden
-muziekspeler
mogelijkheden
Deze les uit dansspetters kun je gebruiken als warming up of bewegingsdeel in een les. Het laat de kinderen in de belevingswereld van een oerwoud. Ze moeten doen alsof ze daar zijn en luisteren naar de muziek om te herkennen wat ze moeten doen.
motivatie
De kinderen luisteren naar de muziek en moeten bewegingen uitvoeren. dit is al een vorm van structuur herkennen wat belangrijk is om te leren. De les heb ik uit Dansspetters.
Vliegtuigjes
Techniek
Benodigdheden
-vliegtuigje
mogelijkheden
zie kopieën
motivatie
deze les hebben we bij Mella tijdens een Mib les gezien. Het was een leuke les die goed te gebruiken is als stemvorming's opdracht. de uitwerking heb ik van Janneke van Reenen



Sinterklaas
Maatschappij/cultuur
Benodigdheden
-gitaar
-verschillende hoeden
mogelijkheden
Inleiding
Sinterklaas zit met een groot probleem, zijn mijter die is spoorloos verdwenen. Daar moet een oplossing voor komen. Helpen jullie mee?
kern
Tekst
Refrein
Sinterklaas, zijn mijter die is zoek. Hij kan hem nergens vinden zelfs niet in de kleinste hoek. Sinterklaas, zijn mijter die is weg. Oh Oh Oh Oh, wat een pech!
Couplet
Troostpiet die troost Sinterklaas, want sint kijkt niet zo blij. Bakpiet helpt met zoeken door de hele bakkerij. Rommelpiet die rommelt wat en komt al met iets aan. Een…... Een…....? Hoe vinden wij die staan?
Het aanleren van het lied
Het lied wordt in delen aangeleerd, waarbij eerst het refrein een aantal keer wordt herhaald. Totdat de kinderen deze kunnen meezingen. Vervolgens wordt het couplet gezongen. De coupletten zijn continu hetzelfde op 1 woord na. Dit woord verandert ieder couplet(de verschillende hoofddeksels die veranderen). In de presentatie van het lied kunnen er als voorbeelden verschillende hoofddeksels gebruikt worden die aan de kinderen worden laten zien. Het lied wordt gezongen in de vorm van refrein-couplet-refrein-couplet. Enkele voorbeelden van hoofddeksels zijn:
- Cowboyhoed
- Brandweerhelm
- Kerstmuts
- Kroontje
- Feesthoedje
- En natuurlijk de mijter zelf
Motivatie
Dit liedje hebben we samen met een groepje uit de klas geschreven voor een opdracht van vakdidactiek. het is een leuk liedje met veel mogelijkheden. En het speelt natuurlijk goed in op de belevingswereld van de kinderen.
Do-Re-mi
Techniek
benodigdheden
-boomwhackers
-gitaar
mogelijkheden
leer ze het liedje aan, begeleid het op gitaar. als ze het liedje kunnen mogen ze mee gaan doen met de boomwhackers.
motivatie
de kinderen leren op een leuke manier de toonladders, het is leuk om met de kinderen te doen. de kinderen zullen de boomwhackers als een cadeautje zien. Ik heb deze les van Janneke van Reenen.


ijskoud
Natuur
Benodigdheden
-gitaar/akkoordinstrument
mogelijkheden
vertel de kinderen een verhaaltje over dat het koud is buiten. vertel dat je er een liedje over weet en leer ze het aan.
je kunt het liedje ook klappen in ritmes
blz. 130-131 van eigenwijs.
motivatie
Deze les is leuk om te geven in de winter als het koud is, het speelt goed in op de belevingswereld. de kinderen leren zingen en timen. en ritmes klappen. Ik heb deze les uit eigenwijs.

Navigatie
maatschappij/cultuur
benodigdheden
-dansspetters III
-borden van het verkeer met snelheid op
mogelijkheden
Er zitten 3 tempo's in de muziek, die zijn gekoppeld aan het voertuig wat dat ze zijn. de kinderen moeten het voertuig in de ruimte laten rijden in het verkeer als het tempo wisselt moeten ze horen werk voertuig komt. Je zou ze ook hun eigen route kunnen laten tekenen en een ander de route kunnen laten lopen.
motivatie
Ik heb gekozen voor deze les omdat ik deze les gezien heb tijdens een Mib les. Ik heb de les uiteindelijk uit Dansspetters gehaald. Het voorbeeld filmpje heb ik gevonden op youtube. de kinderen leren tijdens deze les bewegen op het ritme maar ook luisteren naar de muziek en bepalen welke snelheid ze mogen. Dus ze leren ook al een beetje structuur herkennen