Muzieklessen voor in de bovenbouw 

inhoud

  1. Black and White (Michael Jackson)

  2. Kiss from a rose (Seal) (stemvorming's oefening)

  3. Take me home, Country roads (John Denver)

  4. Blues run the game (Jackson C. Frank)

  5. De vijfde Symfonie van Beethoven

  6. The lion sleeps Tonight (in Canon) 

  7. Pixar Intro 

  8. To Stop the train

  9. ‘Pick a bale o’ cotton

  10. Warming-up Zon

  11. Mijn stem (stemvorming's oefening)

  12. De typemachine 

  13. Throw Catch

  14. Papa was a rolling stone

  15. Hocus pocus   

de lessen 15 tot en met 20 staan op de volgende pagina: 

muziek van toen tot nu

dit zijn allemaal lessen die uitgewerkt zijn over 5 domeinen. 


Black and White (Michael Jackson)

emotie

benodigdheden:

-Digibord

-Gitaar

-Boomwhackers

-Percussie instrumenten

inhoud

Luisterfragment Black or white (origineel): 

 

ik heb voor dit nummer gekozen omdat ik dit een gaaf nummer vind, en het gaat over het maatschappelijk onderwerp discriminatie. Het is een 'cool' pop nummer waardoor het heel erg aanspreekt op de kinderen, Deze tekst is verantwoord om te doen met je kinderen voor in de bovenbouw. Je zou eventueel ook de rap kunnen laten doen, of een ander gedeelte zingen. en je kunt de akkoorden uitwerken voor boomwhackers. Of je kunt het ostinaat op de boomwhackers laten meespelen. Het ostinaat zou je ook op een percussie instrument kunnen laten spelen, of laten meeklappen.

 

 

bron

ik heb dit item van Janneke van Reenen

 

Michael Jackson - Black Or White

I took my baby
On a Saturday bang
Boy is that girl with you
Yes we`re one and the same

Now I believe in miracles
And a miracle
Has happened tonight
But
If you`re thinkin`
About my baby
It don`t matter if you`re
Black or white

They print my message
In the Saturday Sun
I had tell them
I ain`t second to none

And I told about equality
And it`s true
Either you`re wrong
Or you`re right
But
If you`re thinkin`
About my baby
It don`t matter if you`re
Black or white

I am tired of this devil
I am tired of this stuff
I am tired of this business
Sew when the
Going gets rough
I ain`t scared of your brother
I ain`t scared of no sheets
I ain`s scared of nobody
Girl when the goin` gets mean

Protection
For gangs, clubs, and nations
Causing grief in human relations
It`s a turf war
On a global scale
I`d rather hear both sides of the tale
See, it`s not about races
Just places, faces
Where your blood comes from
Is where your space is
I`ve seen the bright get duller
I`m not going to spend
My life being a color

Don`t tell me you agree with me
When I saw you
Kickin` dirt in my eye
But
You`re thinkin`about my baby
It don`t matter if you`re
Black or white

I said
If you`re thinkin` about my baby
It don`t matter if you`re
Black or white
I said
If you`re thinkin` of being my brother
It don`t matter if you`re
Black or white

Ooh, ooh
Yeah, yea, yea now
Ooh, ooh
Yea, yea, yea now

It`s black, it`s white
It`s tough for them
To get by
It`s black, it`s white, whoo


Kiss from a rose (Seal)

maatschappij/cultuur

Benodigdheden:

-Digibord

-Uitgeprinte werkbladen

motivatie:

Je kunt de les beginnen met een luistervraag, je zou ze kunnen vragen hoeveel mensen er in dit liedje zingen. Dat is namelijk nog al grappig alle stemmen heeft Seal zelf ingezongen. 

 

hierna kun je samen het "na na na gedeelte zingen" zing het daarna op het woordje 'zing' in plaats van 'na'. zing het nogmaals maar dan op Oh. Zo leren de kinderen verschillende vormen van Resonantie en articulatie. laat ze rechtop zitten met een rechte rug en kin naar voren voor een goede zanghouding. voor dat je het Na Na NA gedeelte gaat zingen adem je even een paar seconden met de kinderen zodat ze de juiste ademsteun gaan gebruiken. je kunt ook bij de eerste na de armen naar beneden laten duwen. de handen in elkaar bij je borst houden en dan hard naar beneden duwen waneer je begint met zingen. zo schakelen de kinderen hen middenrif in. 

 

 

 

Na deze vraag zou je een verhaaltje kunnen vertellen over dat Seal dit nummer zelf heeft opgenomen met 15 sporen zang en er niet tevreden over was, dat hij het heel lang aan de kant heeft gelegd en het later pas weer aan een vriend heeft laten horen en het toen zijn grootste hit is geworden. 

 

Je kunt het lied laten luisteren en ze laten meekijken op de grafische partituur. het lege vakje kun je ze laten intekenen/schrijven. Leg ze voor dat ze beginnen de instrumenten uit, ook het verschil tussen piano en klavecimbel. 

 

 

 

 

 

 

 

na deze grafische partituur kun je ze nog de Prezi laten zien. ze kunnen hierbij de zinnen van het couplet en het refrein terug op volgorde zetten aan de hand van het luisteren.

motivatie

Ik heb gekozen om deze les in mijn Materialenmap te plaatsen omdat ik naar een concert van Seal ben geweest en deze les zelf heb gemaakt en er heel tevreden over ben. De kinderen pakken deze les goed op en zijn er erg geïnteresseerd in.


'Take me home, Country Roads' (John Denver)

emotie

benodigdheden:

-Gitaar

-Digibord

mogelijkheden:

Deze les zou je kunnen gebruiken in een les over reizen, je kunt met behulp van andere liedjes of bewegingslessen op reis gaan en eindigen met dit liedje. Het liedje gaat over heimwee en deze emotie zullen de kinderen herkennen en het lied kan ze eventueel helpen bij het verwerken van dit soort emoties. Dit stuk kun je ze aanleren door steeds 1 couplet aan te leren en het refrein te zingen. Leg de Engelse tekst goed uit aan de kinderen. Je zou eventueel nog verder kunnen gaan en steeds een stukje tekst weg kunnen laten. zo trigger je het cognitieve vermogen van de kinderen ook heel erg. Je zou ook iets visueels mee kunnen nemen als een cowboyhoed of een afbeelding van een cowboy. Het Reis verhaal kan ook worden aangepast naar een verhaal over het wilde westen en over de geschiedenis daarvan.

 

motivatie:

ik heb dit item in mijn materialenmap gestopt, omdat het heel erg leuk is om te gebruiken in een les met een reis belevingswereld en omdat ik hem zelf gemaakt heb en er veel mogelijkheden in zie. ik heb de akkoorden opgezocht op internet. op https://tabs.ultimate-guitar.com

lyrics en Chords
Word – 13,3 KB 207 downloads

Blues run the game (Jackson C. Frank)

maatschappij/cultuur 

benodigdheden:

-Gitaar

-Digibord

-Uitgeprint werkblad

mogelijkheden:

Dit nummer is een heel erg belangrijk nummer om de muzikale basis van het kind te verbreden. het nummer komt uit het jaar 65 en is er kenmerkend voor de bluesmuziek. het heeft een erg mooie tekst die je verder kunt uitleggen, de tekst is een beetje melancholisch , je zou als streven kunnen nemen om de kinderen de tekst uit te leggen en hiermee hun Engelse woordenschat proberen te vergroten. In de tekst gaat het ook af en toe over alcohol, je moet dit wel op een pedagogisch verantwoorde manier brengen. Maar de tekst gaat nog over zoveel meer dan alleen alcohol. Hij heeft het nummer geschreven toen hij het uitmaakte met zijn vriendin toen ze onderweg waren naar Engeland. Hij verteld dat je wel naar een andere stad kunt verhuizen maar dat een andere omgeving je niet helpt om van binnen je weer vrolijk te gaan voelen. Dit is een vrij heftig onderwerp voor de kinderen je moet een beetje aanvoelen of je klas hier klaar voor is.

Je zou het ook op de geschiedenis kunnen pakken en de kinderen wat meer vertellen over Jackson, dit zou je kunnen doen aan de hand van de video over Jackson. 

 

je kunt dit liedje zelf begeleiden op gitaar en een keer voorzingen. De muziek staat in principe al in een verantwoorde toonsoort, je zingt als man alleen lager hiervoor zou je de gitaar voor kunnen inzetten als hulpmiddel voor het overnemen van de beginnoot/het beginmotief. Zorg dat je de kinderen een luister opdracht geeft terwijl je het nummer speelt. bijvoorbeeld zet de tekst in de juiste volgorde. ze moeten de melodie vaker horen voordat ze het mee gaan zingen.

motivatie:

Ik heb gekozen om dit item in mijn materialenmap te zetten omdat het bijdraagt aan de culturele ontwikkeling van het kind. En omdat de kinderen hierdoor ervaring ontwikkelen met blues muziek. 

Ik heb deze les zelf gemaakt, de akkoorden heb ik opgezocht op internet op https://tabs.ultimate-guitar.com, het werkblad heb ik zelf gemaakt en de video's zijn rechtstreeks gelinkt aan de bron waar ik ze heb gevonden.


De vijfde Symfonie van Beethoven

maatschappij/cultuur

benodigdheden:

-Digibord

-Schrijf/teken spullen en papier (voor de kinderen)

-klankbuizen, klokkenspel 

-uitgeprint motiefje 

mogelijkheden:

De vijfde Symfonie van Beethoven zou je de kinderen kunnen laten horen aan de hand van de beeldende partituur op het filmpje. dan kun je vervolgens het filmpje stopzetten en het originele nummer aanzetten zonder filmpje. Tevens vraag je ze om dan tijdens het luisteren zelf een beeldende partituur te tekenen. 

 

Na dat ze de beeldende partituur hebben gemaakt zou je kunnen vertellen dat het ook heel belangrijk is geweest voor popmuziek, laat wat voorbeelden horen dat het verwerkt is in popmuziek. 

 

Je zou ook de kinderen, met percussie instrumenten het ritmisch hoofd motief kunnen laten spelen. Inplaats van alleen het ritmisch motief op een percussie instrument zou je ook het hoofdmotief kunnen laten spelen op een klokkenspel of met klankbuizen. 

 

motivatie:

Ik heb gekozen om dit item in mijn materialenmap te stoppen omdat het erg bijdraagt aan de culturele ontwikkeling van het kind en het verbreed de muzikale kennis van de leerlingen. Ook laat het ze kennis maken met klassieke muziek en het spelen van Ritmieken en melodieën. De kinderen zijn ook Creatief bezig als dat ze een grafische partituur tekenen. 

Ik heb de filmpjes en de Popvoorbeelden opgezocht op internet, ze staan gewoon rechtstreeks gelinkt naar de bron. het motief heb ik zelf uitgewerkt. 


'The lion sleeps tonight'

natuur

benodigdheden: 

-akkoord instrument

-Digibord

-Percussie 

mogelijkheden:

'The lion sleeps tonight' op bladzijde 316 van eigenwijs kun je heel veel mee doen. Je kunt het nummer instuderen als een Canon met akkoordbegeleiding, maar je zou het ook over de geschiedenis van het nummer kunnen hebben aan de hand van de filmpjes. het liedje is namelijk al heel erg oud. 

 

Je zou de kinderen het liedje door African 'percussion' kunnen laten begeleiden. Dan kun je de kinderen verschillende ritmieken aanleren. 

motivatie:

Dit item is heel divers en kan over veel lessen verspreid worden, de boomwhackers en percussie zijn een echt cadeautje voor de kinderen. Dit cadeautje kunnen ze verdienen door goed mee te doen met de Canon en met de uitleg over de geschiedenis. ze worden in deze les cognitief, sociaal-emotioneel, zintuigelijk en motorisch getriggerd. Daarom heb ik deze les in mijn materialen map geplaatst. 

 

het liedje heb ik uit eigenwijs gehaald en de filmpjes heb ik van Vincent Janssen.  en het bestand van Gijs Smeets.


Pixar intro 

techniek

benodigdheden:

-rommel waar je geluiden mee kan maken

-eventueel opname apparatuur

 

mogelijkheden:

begin de les met het Thema film the introduceren, en laat de kinderen filmmuziek horen met eventuele luisteropdrachten. Dan laat je een filmpje zien waarin ze in een studio filmgeluiden opnemen. 

 

laat hierna het pixar intro horen. ga nu met de klas opschrijven wat je hoort en in welke volgorde. en eventueel hoevaak, schrijf dit op op het bord. leg wat rommel in een kring en probeer met deze rommel de geluiden zo goed mogelijk na te doen uit de pixar film.

 

als je over de apparatuur beschikt zou je zelfs de geluiden kunnen opnemen en dan onder het filmpje kunnen plakken. dan ervaren de kinderen het resultaat

 

motivatie:

Dit item heb ik in mijn materialenmap gestopt omdat het me heel leuk lijkt om een keer te doen met speciale gelegenheden. bijvoorbeeld met een crea-middag. De kinderen leren inzicht krijgen in hoe ze geluiden onder films monteren, en ze zijn creatief bezig met het nabootsen van de geluiden Van het Pixar intro. 

 

Het idee van de geluiden en het Pixar intro heb ik van Marjolein Jeurissen, het filmpje van de geluidseffecten heb ik op youtube gevonden. De filmpjes staat rechtstreeks verbonden met de bron.


To stop the train

techniek

benodigdheden:

-Digibord

-gitaar

 

Mogelijkheden:

het liedje kun je op verschillende manieren aanleren. Je kunt de tekst met verschillende toonhoogtes en in stukjes opschrijven op het bord. De kinderen leren de stukjes los van elkaar en vervolgens het hele lied. Wanneer dit goed gaat kun je het lied in een 2 stemmige canon zingen. 

 

Je zou er ook nog een dubbelcanon van kunnen maken door het lied Doemla toe te voegen. Dit noemen ze een Quodlibet. 

 

motivatie:

Bij dit item leren de kinderen heel veel, een canon zingen vergt veel competenties en een dubbelcanon nog meer. Ik heb dit item in mijn matrialenmap gestopt omdat ik denk dat het veel uitdaging bied aan het kind. Het is wel een les die je alleen kunt doen met een goed gevorderde klas die veel gevoed is met muziekles. 

 

Ik heb deze les uit Eigenwijs bladzijde 322 gehaald en het liedje 'Doemla' van pagina 230 uit eigenwijs.


‘Pick a bale o’ cotton

maatschappij/cultuur 

benodigdheden:

-gitaar

 

mogelijkheden:

Dit liedje gaat over slaven, je kunt de kinderen vertellen hoe de slaven vroeger het werken lichter maakten doormiddel van vraag en antwoord liederen. 

je verteld de kinderen wat meer over de slavernij in Amerika en de katoenplanten en je leert ze steeds een stukje van het lied aan. 

je zou ook nog kunnen vertellen dat zo de bluesmuziek is ontstaan en nog een paar bluesliedjes laten horen.

 

motivatie:

ik heb deze les gekozen omdat ik denk dat het heel nuttig is en het ook een belangrijk thema heeft, en de kinderen leren engelse woorden bij, ze verbreden de kennis over de geschiedenis van de slavernij. en ze leren het vraag en antwoord principe in muziek en waar het vandaan komt.

 

deze les heb ik van Leon Scherphof, hij heeft deze les een keer gegeven tijdens een Vakdidactiek presentatie moment. Ik werd zo enthousiast over deze les dat ik hem graag in mijn materialen map wilden stoppen. 

 


Beachvolleyballen

Natuur

Benodigdheden

-muziekspeler

Mogelijkheden

laat de kinderen de muziek horen. welk seizoen denken ze te horen in de muziek. herkennen ze een plek, of misschien zelfs een sport?

 

doe daarna een keer het lied met volleybal bewegingen, jij bent het eerste motiefje en de kinderen doen je na in het zelfde motiefje erna. 

 

doe nogmaals deze warming-up maar laat de kinderen elkaar nu overspelen met bewegingen alsof het een volleybal is. (spiegelen) zorg voor 2 nette rijen zodat het goed verloopt. 

Motivatie

Ik heb deze muziek en opdracht zelf gemaakt, het heeft goed uitgepakt en daarom heb ik het in mijn materialen map gezet. De kinderen leren luisteren naar de structuur in de muziek. ze leren motiefjes herkennen. En zelf improviseren en bewegingen verzinnen.


Mijn Stem 

Techniek

Benodigdheden

-

Mogelijkheden

Zing met de kinderen het zinnetje ' mijn zang-stem klinkt zo" over een drieklank naar boven en naar beneden. dit is goed om het bereik te oefenen. laat ze nu de drieklank neuriën. dit is goed om de resonantie de ontdekken. nu moeten de kinderen het zingen alsof ze heel verkouden zijn. dit is ook goed om bepaalde holtes te ontdekken. blaas uit via een ritme en adem in via een vast ritme. het ritme bestaat uit 2 kwarten 2 achtsten en 1 kwart noot. 'een twee in de maat'.  nu gaan we nogmaals de drieklank zingen. maar dan staand en met de snuit vooruit. dit is goed voor de houding. je zorgt dat iedereen op het zelfde moment ademt. je zult merken dat het veel beter gaat dan de eerste keer drieklanken zingen.

motivatie

Ik heb gekozen om 'mijn stem' in mijn materialen map te plaatsen omdat het een goede oefening is als warming up voor een les waarin je een lied gaat aanleren. In sommige lessen probeer je onbewust zangles en stemoefeningen te verwerken. Bij deze oefening vertel je de kinderen ook daadwerkelijk dat het een zangoefening is. Een groep 8 zou het ook begrijpen als je het uitlegt met ademhaling etc...

Ik heb dit materiaal zelf verzonnen. 

 

 


De typemachine 

Maatschappij/cultuur

Benodigdheden

-muziekspeler

mogelijkheden

De kinderen moeten de typmachine bewegingen doen op de muziek. het is lastig na te doen. Ze moeten aan de hand van de structuur herkennen en horen dus de bewegingen uitvoeren

Motivatie

Deze les hebben we gezien tijdens een Vakdidactiek les van Yolande Eymael. Ik vond het zo een leuk filmpje dat ik hem graag in mijn materialen map wilde hebben. Ik zie het niet als een volledige les maar het kan een leuk intro of slot zijn van een les dat bijdraagt aan een verhaal. er is natuurlijk van alles omheen te verzinnen. 


Throw catch 

Maatschappij/cultuur

Benodigdheden

-akkoordinstrument (bij voorkeur ukelele)

mogelijkheden

De leerlingen staan in twee rijen tegenover elkaar. Eerst zing je het lied een keer voor. 

Dan leg je uit dat als ik ‘throw catch’ zing, dat ze dan net moeten doen of ze de bal naar elkaar overgooien 

Bij tsikaleza (betekent "draai een rondje"), doen ze twee stappen terug en twee naar voren.  

Bij ‘nananana’ doen de leerlingen een stap naar voren, draaien een rondje en dan weer een stap terug. 

 

Het kan best een tijdje duren voor de leerlingen deze ingewikkelde bewegingen onder de knie hebben.  

Speel het lied dus heel erg vaak, totdat je ziet dat iedereen de pasjes kan. 

Dan kan je vragen om mee te zingen, en kennen de leerlingen het lied al behoorlijk goed.

motivatie

Deze les heb ik gezien tijdens een Mib les, Ron Daelmans heeft deze les verzonnen. Ik vond het erg leuk en het buitenlands tintje sprak me erg aan. ik wilde het liedje graag in mijn materialen map hebben staan.

Throw Catch
PDF – 67,5 KB 248 downloads

Papa was a rolling stone 

Maatschappij/cultuur

Benodigdheden

-muziekspeler

mogelijkheden

bij deze luisterles, kun je eerst de kinderen de muziek laten volgen en af en toe op stop zetten en ze laten vertellen bij welk vakje ze zijn. Voordat je daarmee begint leg je even wat uit over de instrumenten. Als evaluatie opdracht kun je ze de vragen stellen.

Motivatie

Deze les heb ik van Nick van Wijk, hij had deze les tijdens een Vakdidactiek les gegeven. De muziek sprak me heel erg aan daarom wilde ik het graag in mijn materialenmap hebben staan. Verder is het goed voor de culturele ontwikkeling van kinderen en het leren volgen van de muziek op een andere manier. een soort 'voorloper' van de echte notatie. 

 

 


Hocus Pocus

Maatschappij/cultuur

benodigdheden

-muziekspeler

mogelijkheden

De kinderen leren om de grafische partituur te volgen, ik zet de muziek af en toe op stop om te testen of het ze lukt en er een soort spelvorm in aan te brengen. Ik leg wel voor de opdracht uit over het liedje en de instrumenten. 

 

Motivatie

Ik heb deze les gezien tijdens een Vakdidactiekles, de les is van Yolande Eymael. Ik vind dit een heel mooi nummer en heel geschikt voor een luisteropgave, ik wil graag dat de kinderen dit soort muziek meenemen in hen culturele basis. en daarom heb ik deze in mijn materialenmap geplaatst.